Jdi na obsah Jdi na menu
 


4.Barevný čtvrtek 15.6.2023 v 18.00

11. 4. 2023

Jaromír Durček, mykolog

Mykologii věnuje již od svých 19 let, od roku 1979 je členem České mykologické společnosti.

Každoročně kolem svátku Sv.Václava pořádá v Lubině v sále u mostu přes řeku výstavu hub. Můžete u něj doma i kdykoli navštívit jeho mykologickou poradnu. Úryvek z jednoho rozhovoru pro Novojičínský deník:

Jaký je na této výstavě nejvzácnější úlovek?        Nejvzácnější úlovek je asi Kotrč Němcův, který mi donesl kolega. Ten ho našel někde v Ženklavě, směrem na Puntík, na Rybí. A pak tu mám ještě poprvé vystavený hřib plavý. Patří mezi hřiby, které jsou na hranici jedlosti. Je z hráze rybníku v Bartošovicích.

Dokážete bezpečně určit druh houby?  Zdaleka ne. Nejsem takový houbař specialista, abych poznal veškeré houby. Ve svých záznamech mám asi takových 500 druhů hub, co jsem našel a určil. U nás jich roste tak kolem 3,5 až 4 tisíc druhů. Třeba zrovna letos jsem našel spoustu hub, které jsem neurčil a prostě jsem je tady ani vystavit nemohl.

Jaký je váš oblíbený recept z hub?  Oblíbený recept, který doporučuji, a který už mám hezky dlouho a je teď velice módní, je topinka, která se udělá pěkně naostro, počesnekuje se a navrch se udělá směs, jak na tatarský biftek, ale ta směs se dělá z těch hub. Pak se to okoření.

Která houba je chuťově nejlepší?    Chuťově nejlepší jsou houby, které jsou opomíjené, a to jsou třeba holubinky. Z nich se dají dělat speciálně škvarky. Na kostičky se udělají na oleji a až zrůžoví, tak se jen posolí a tak se jí. To je doslova delikatesa. Jestli někdo houby nerad, tak tohle určitě jíst bude. Mám takového vnuka, který houby vůbec nejí, ale po tom se může utlouct.